Rólam  |   RSS  |   Kapcsolat  |   Belépés

Facebook chat és a Messages

írta: Dave | 2012. augusztus 07. @ 15:51 | Kategória: Apple
Messages Applicaiton iconHányingered van a Facebooktól? Már bele van égve a kijelződbe mert mindenki csak ott hajlandó chatelni? Maced van és nem akarod többet látni az az oldalt de beszélgetni szeretnél az ismerőseiddel? Nem akarsz mindenféle programot letölteni? Sok dologban hasonlítunk!
Ne aggódj mert van megoldás! Lehet hallottál már róla vagy esetleg láttad az Applications mappádban az iChat (10.7-ig) vagy Messages (10.8-tól) nevű programot. Alapvetően egy fantasztikus programról van szó, ezt ez a poszt is csak bizonyítani fogja.

Haladva a korral a Messages programmal prezentálom mit kell csinálnod.
Nyisd meg a programot. Ha még sosem használtad és Apple ID-t sem adtál meg mikor létrehoztad a számítógépen a profilodat, akkor az ID-t fogja kérni. Ízlés szerint megadhatod vagy nem, szerintem érdemes használni.

Messages első indításkorHa nem adtad meg az ID-t, a következő ablakon tudsz új profilt létrehozni.

Az Account Type legyen Jabber.

Az Account Name-hez a Facebook felhasználó neved szükséges. Ez a név a http://facebook.com/neved lesz. Amit meg kell adni Account Name ként az ebben a formában kell, neved@chat.facebook.com.

Password, a jelszavad.

A Server Optionst lenyitva (kattints a kis háromszögre előtte) a Serverhez chat.facebook.com a Porthoz 5222.

A beállításokSign in és kész is vagy.

Ha megadtál Apple ID-t vagy használod egyébként is a programot akkor nyisd meg a program beállításait (cmd + ,). Az Accounts oldalon tudod hozzáadni a bizonyos szolgáltatásokat. Alul a plusz gombra kattintva tudod beállítani a fentebb leírtakat.

A beállítások ablakEsetleg ha nem nyílt volna meg az ablak ahol az ismerőseidet láthatod a Window -> Buddies (cmd + 1) menüponttal elővarázsolhatod.
Érdemes kicsit megnézegetni a lehetőségeket, tényleg egy nagyon jó programról van szó.

Lokalizáció beállítása

írta: Dave | 2011. március 15. @ 21:17 | Kategória: Apple
Lokalizáció beállításaA Mac OS X Snow Leopardban és elődeiben nincs magyar nyelv.
Vannak próbálkozások fordításra de egészen nyugodtan felejtsük el őket mert több kárt okoz mint hasznot nem beszélve arról hogy elég furcsa a nyelvezete.

Milyen lehetőségeink vannak? Tanuljunk meg angolul. Ezen kívül még állítsuk be a preferált nyelvet. Ugyanis rengeteg programnak van fordítása de ezek csak akkor lesznek elérhetőek ha a magyar nyelvet állítjuk elsőként. Ilyen programok például az Adium, Google Chrome, VLC, részben magyar a Plex is, stb. Fizetős programok között is találkozhatunk néhánnyal.

A beállítás nagyon egyszerű. Nyissuk meg a System Preferencest és a Personal kategóriában kattintsunk a Language & Textre. A Language fülön találunk egy listát. Ha nincs közte a akkor kattintsunk az Edit List gombra és pipáljuk be. Ha esetleg a listában nem az első lenne drag & drop módszerrel húzzuk legfelülre. Amint módosítottuk a listát, megjelenik egy figyelmeztető üzenet a jobb oldalon hogy a változás csak akkor lép életbe a Finderben ha újra bejelentkezünk illetve a programjainkban a következő indulásakor. Kijelentkezés helyett elég ha Terminalból leállítjuk a Findert de inkább nyomjunk egy cmd + shift + Q billentyűkombinációt.

A nyelv kiválasztása a listából Az új beállítások A figyelmeztető üzenet


A jobb alsó sarokban találunk egy lenyíló menüt azt is beállíthatjuk magyarra de nincs túl sok hatása. Listázásoknál befolyásolja a sorrendet, a magyar és az angol között én nem tapasztaltam különbséget.

Ha már itt vagyunk szétnézhetünk a többi fülön is.
A Text fülön alapesetben nem igazán van mit változtatni de kis trükközéssel a beállíthatjuk a nyelvünkre de ezt majd máskor külön leírom.
A Formats fülön legfelül a Regiont állítsuk Magyarországra ha nincs a listában pipáljuk be mellette a Show all regions check boxot.

A figyelmeztető üzenet


Az Input Sources fülön a billentyűzetünk nyelvi kiosztását állíthatjuk be, erre csak akkor van szükségünk ha esetleg nem magyar.

tags: Mac OS X

iPad 2 Keynote

írta: Dave | 2011. március 04. @ 01:41 | Kategória: Apple


Kár hogy nem volt live stream így utólag már nem annyira érdekes.

Meghajtók elrejtése

írta: Dave | 2011. február 28. @ 22:32 | Kategória: Apple
meghajtó ikonA Finder beállításaiban a meghajtóinkat és a partícióinkat meg tudjuk jeleníteni illetve el tudjuk rejteni a Desktopon. Viszont ha sok meghajtónk van és nem mindegyiket szeretnénk látni, például Boot Campes Windowsos partíciók, akkor gondba leszünk mert a Finder erre nem ad lehetőséget.
Persze van megoldás erre is, a Terminálra és az Apple -jára lesz szükségünk. Utóbbit megtaláljuk a géphez kapott lemezeken illetve egy regisztráció után letölthetjük az Apple honlapjáról.
Ha rendelkezünk mind ezekkel nincs más dolgunk mint elindítani a Terminált és a következő sort begépelni. Az elérési utakat drag & droppal is megoldhatjuk.
/Developer/Tools/SetFile -a v /Volumes/A_meghajtó_neve

Ha mégis hiányolnánk a meghajtónkat ezzel hozhatjuk vissza.
/Developer/Tools/SetFile -a V /Volumes/A_meghajtó_neve

Ha esetleg nem tűnne fel, a különbség a v attribútum az első sorban kicsi a másodikban nagy. A megoldás egyetlen hátránya hogy nem csak az asztalról tüntetjük el a meghajtót, szóval csak akkor érdemes ezt használni ha nagyon ritkán másolgatunk a meghajtók között.

Speciális karakterek a billentyűzeten

írta: Dave | 2010. december 15. @ 17:36 | Kategória: Apple
Azok akik nem rég váltottak Macre nem biztos hogy ismerik az összes speciális karakter billentyűkombinációját de az is lehet hogy évek óta Maced van csak sosem volt szükség rá. Például programozáshoz alapvető karakterek mint például a jelek, , , , jel vagy csak a mindennapokhoz a .
Ezek megtalálására egy nagyon jó megoldást kínál az OS X. Nyissuk meg a System Preferencest, kattintsunk a Keyboardra és pipáljuk be a Show Keyboard & Character Viewer in menu bart. Ugyanezt megtalálhatjuk a Language & Text -> Input Sources beállításoknál is.

System Preferences -> Keyboard System Preferences -> Language & Text


Ha bepipáltuk akkor megjelenik a status baron egy új ikon. Rákattintva lenyílik egy menü amiben válasszuk ki a Show Keyboard Viewer menüpontot. Ennek hatásra megnyílik egy ablak amin a komplett billentyűzet látható. Ez mindig az előtérben lesz és a lenyomott gombokat is jelzi. A gombokra rákattintva tudunk írni is. Ha lenyomjuk például az gombot láthatjuk hogy a gombok milyen karaktert fognak megjeleníteni. Így könnyen és gyorsan megtalálhatjuk a keresett karaktereket.

Keyboard Viewer


Nem csak az lenyomásával módosul a billentyűzet kiosztása hanem a , és az kombinációra is. A kiosztás természetesen akkor is változik ha átállítjuk az Input Sourcesben a billentyűzetünk nyelvét. Ha más nyelvet is bepipálunk a listában akkor egy kis zászló jelenik meg a status baron.

Láthatjuk hogy van pár narancs színű gomb is. Magyar billentyűzettel és kiosztással nem sok jelentősége van de ha mondjuk angol billentyűzetünk van és a kiosztást nem állítjuk magyarra akkor ezekkel írhatunk ékezetes karaktereket. Ezt úgy kell csinálnunk hogy a narancssárga gombok közül lenyomjuk az ékezetet (ekkor a szövegmezőben citromsárga háttérrel is jelöli hogy itt még nem végeztünk és a Keyboard Viewerben is láthatjuk hogy az adott ékezethez tartozó karakterek jelenek meg) és nyomjuk le a megfelelő gombot a kívánt ékezetes karakterhez.

Ezzel az eljárásokkal rengeteg karaktert és jelet írhatunk de ha még így sem találtuk meg azt ami nekünk kell akkor nézzünk szét a Character Viewerben. A status baron kattintsunk a Keyboard ikonra és a lenyíló menüben válasszuk ki a Character Viewer menüpontot. Ekkor megnyílik a Character Viewer ablaka. Láthatjuk hogy itt azért van pár dolog, ha itt nem találjuk, szerintem kár is vele foglalkozni. Legfelül a View menüjében kategóriákra vannak osztva a karakterek a gyorsabb kereséshez. Kicsit lejjebb baloldalon tovább vannak kategorizálva. Ha a listából kiválasztunk egyet akkor a jobb oldalon láthatjuk a benne lévő karaktereket. Ezeket kiválasztva a Character Infonál megjelenik nagyban a karakter, annak neve és a hasonlóak. Itt ha rákattintunk a nagy karakterre akkor beilleszti a szövegbe azt. Lejjebb a Font Variationnél azt láthatjuk hogy milyen fontkészleteknél érhető el a karakter és hogy hogy néz ki.

Character Viewer


Legalul van egy kereső amivel az angol neve alapján rátalálhatunk a karakterekre de magát a karaktert is bemásolhatjuk.
Ezek azok a lehetőségek amikkel speciális karaktereket írhatunk és találhatunk meg a Mac OS X operációs rendszerünkben.