Rólam  |   RSS  |   Kapcsolat  |   Belépés

Kukaürítési problémák

írta: Dave | 2010. augusztus 24. @ 03:04 | Kategória: Apple
Előfordulhat olyan eset amikor nem tudjuk a kukánkat kiüríteni mert használatban van még a benne lévő fájl vagy egyszerűen nem engedi a rendszer. Ilyenkor csak egy dolgot tehetünk, megnyitjuk a nevű programunkat és a következő sort begépeljük majd egy Enterrel jóváhagyjuk azt.
rm -rf ~/.Trash/*

Empty Trash


Akik nem szeretik a parancssoros trükközéseket azoknak kis magyarázat a könnyebb megjegyezhetőségért mert olykor jól jöhet ez az egy sor.

Az rm a remove rövidítése gondolom ezt nem kell túlmagyarázni.

Ezt követően jönnek az opciók egy kötőjel után. Jelen esetben -rf. Most ezeket használjuk de van még pár, a d, i, P, v és a W. Gyors magyarázat az opciókhoz.

r(recursive) rekurzívan törli az adott könyvtár fájljait
f(force) a nem létező fájlokat is törli és nincs jóváhagyás
d(directory) mappát töröl
i(interactive) minden egyes fájlnál jóváhagyást kér
P(pattern) az egyik kedvencem! A törlendő fájl helyét 3x felülírja, először 0xFF majd 0x00 és újra 0xFF bytetal. Végül törli azt. Ezt a fájlt állítsa vissza bármilyen recovery program.
v(verbose) kiírja mit töröltünk
Wkísérletet tesz a kitörölt fájl visszaállítására

Végül az opciók után az elérési utat kell megadnunk. A hullámjel ( ~ magyar billentyűzeten, angolon) az éppen bejelentkezett felhasználó mappáját jelenti. Talán a per jelet nem kell magyarázni. A .Trash a kuka mappája. A csillag (*) egy karaktersorozatot helyettesít ami jelen esetben a fájl(ok) neve.

Remélem ez a leírás segített a könnyebb megjegyzésben és ha már kukázunk még egy dolog. Ha ezt a hibaüzenet kapjuk amikor fájlt helyezünk a kukába The item will be deleted immediately akkor a következő problémák lehetnek. Nincs jogosultságunk írni és olvasni a kukát vagy nincs .Trash mappánk.

A megoldás ha nincs .Trash mappánk akkor csináljunk!
mkdir ~/.Trash/
killall Finder

Ha van ilyen mappánk de nincs jogosultságunk írni és olvasni akkor a nyomjunk egy billentyűkombinációt amikor a Finder aktív ezután pedig egy -t. A Home mappánk info ablakban alul a Sharing & Permission szekcióban láthatjuk hogy milyen jogosultságaink vannak. Ha inaktív akkor a megváltoztatáshoz a jobb alsó sarokban a lakatra kell kattintani majd a felugró ablakban megadni a felhasználónevünket és jelszavunkat.

Kommentek

1

A kukát ezeddig nem tudtam üríteni. Azt feltételezem, hogy egy régebbi kukaürítés közbeni áramszünet lehetett az oka. Ezzel az eljásrással, még abszolút dilettánsként is sikerült, amiért hálás vagyok!

2

Örülök hogy segített.

3

szia próbáltam de valamiért nem akarja az egyikkel sem törölni! tudnál segíteni? köszi

4

írta: Török János | 2016. augusztus 19. @ 01:57
Szia! Nekem van hozzá csatlakoztatva egy külső SSD és az arról kitörölt zenéket nem tudom a kukából semmi kép kitörölni. Erre mi lenne a megoldás, hogy tudjam törölni. 15Gb foglal Köszönöm

Szólj hozzá!

Emotikonok

:@
:')
:(
:D
:*
:)
:P
8-)
;-)

Speciális karakterek

[:apple:]
[:cmd:]
[:ctrl:]
[:alt:]
[:shift:]
[:L_delete:]
[:R_delete:]
[:space:]
[:tab:]
[:up:]
[:down:]
[:escape:]

Formázás

félkövér[b]félkövér[/b]
dőlt[i]dőlt[/i]
aláhúzott[u]aláhúzott[/u]
áthúzott[s]áthúzott[/s]
link[url=link]szöveg[/url]