Rólam  |   RSS  |   Kapcsolat  |   Belépés

AspectRatioCalculator program

írta: Dave | 2011. július 28. @ 19:34 | Kategória: Programozás
AspectRatioCalculator Applicaiton iconWeboldalakba gyakran illesztek be videókat, képeket de sokszor a felbontás és a hely nem egyforma. A hely optimális kihasználása érdekében az adott szélességhez ki kell számolnunk a megfelelő magasságot úgy hogy az oldalak arányosak legyenek. Nem egy bonyolult művelet de számoljon a számítógép hiszen azért van hogy megkönnyítsék az életünket.
Ezért írtam egy programot aminek a segítségével gyorsan és egyszerűen megkapjuk a végeredményt. Meg kell adnunk az eredeti szélességet és magasságot aztán vagy a szélességet vagy a magasságot attól függően melyik a fix.
A szövegmezőben lévő számokat át lehet írni illetve léptetni is lehet ha az egér kurzorát a szövegmező felé visszük és a scroll-t fel vagy le mozgatjuk.
A jobb felső sarokban a statusbaron megjelenik egy ikon is. Ha a bal egérgombbal kattintuk rá az ablakot elrejthetjük és előhívhatjuk ha szükség van rá. Jobb gombbal egy menü nyílik meg amiben pár menüpont van, például a kilépés vagy a frissítés keresés.

Aspect Ratio Calculator Window


A program minimum rendszerkövetelménye: Mac OS X 10.6

Letöltés:
AspectRatioCalculator.dmg (2,25 MB)

A Terminal

írta: Dave | 2010. október 11. @ 01:56 | Kategória: Programozás
A Mac OS X könnyen és egyszerűen használható kezelői felülete mögött egy UNIX operációs rendszer fut aminek a neve Darwin. A Darwin nyílt forráskódú technológiákon alapszik ilyen például a FreeBSD, Mach, Apache, GCC. A Terminal segítségével hozzáférhetünk a teljes UNIX rendszerhez. Terminal program ikon

A Terminal egy szövegalapú program, parancsokat kell beírnunk. Előfordulhat hogy egy bizonyos feladatot gyorsabb elvégezni így mint a grafikus felületből és ezzel időt spórolhatunk. De vannak olyan dolgok amiket csak a Terminal segítségével hajthatunk végre. A parancsokat tudjuk másolni és beilleszteni,
drag & drop módszerrel az ablakra húzva a fájlok és mappák helyes elérési útját megadni.

A programot az /Applications/Utilities mappában találjuk de a Spotlighttal is megtalálhatjuk, és kezdjük el gépelni a Terminal szót.

Nézzünk bele a Terminal beállításaiba amit Terminal -> Preferences menüponttal vagy a billentyűkombinációval érhetünk el.

StartupStartup beállításai
Itt beállíthatjuk hogy amikor a programunk elindul milyen ablak jelenjen meg. Ha lenyitjuk a menüt a meglévő profiljaink közül választhatunk. Továbbá megadhatjuk hogy milyen shellel induljon.

Settings
A Terminal kinézetét a Text és a Window tabon szerkeszthetjük. A betűtípust és színt, az ablak hátterét és átlátszóságát és még sok minden mást megváltoztathatunk. Egy beállítás megtartásához egy új profilt kell létrehoznunk a meglévőek közé. A profilok közül választhatunk alapértelmezettet de ha valamiért mégis egy másikra lenne szükségünk de nem akarjuk átállítani akkor a Shell - > New Window vagy New Tab menüponton belül kiválaszthatjuk a profilunkat. Terminal kinézetének beállításai
A Shell tabon beállíthatjuk hogy milyen parancs fusson le az indításkor, mi történjen ha a shell végrehajtódott és a bezárás előtt milyen esetekben kapjunk figyelmeztető üzenetet.
A Keyboard tabon a billentyűkombinációkhoz tartozó eseményeket állíthatjuk be.
Az Advanced tabon az emulációkat, a hang és vizuális jelzéseket és a karakterkódolást állíthatjuk be.

Window GroupsWindow Groups
Ha több ablakkal dolgozunk és munkánkat legközelebb is így szeretnénk folytatni elmenthetünk úgynevezett Window Groupokat. A mentésehez a Window -> Save Windows as Group menüpontot kell használnunk, a megnyitáshoz pedig Window -> Open Window Group. Ezeket a beállításokat tudjuk itt exportálni, importálni és törölni.

Encodings
Itt azokat a karakterkódolásokat állíthatjuk be amiket használni akarunk a munkánk során. Magyar ékezetes karakterek támogatásához a Central European (ISO Latin 2) kell nekünk de ez alapértelmezetten be van állítva.

Röviden és tömören ennyit érdemes tudni a Terminalról, következő alkalommal a használatáról lesz majd szó.

DockPosition program

írta: Dave | 2010. július 23. @ 16:48 | Kategória: Programozás
Volt kis szabadidőm ezért a korábbi Terminalos Dock pozicionálásra csináltam DockPosition Applicaiton icon egy programot és egy System Plug-int azoknak akik nem szeretik a villogó kurzort. A program segítségével a Dockot jobbra, balra és középre pozicionálhatjuk (ha lent van) illetve fentre, lentre és középre (ha oldalt van). Ezen kívül egy kis extra ként az üveg hátteret is el tudjuk vele tüntetni az ikonsor mögül.

A program esetében a telepítés a szokásos módon történik, egyszerűen bele kell húzni az Application mappába. A System Plug-in telepítése sem sokkal nehezebb. Dupla kattintással megnyitjuk a DockPos.prefPane fájlt, ennek hatására megnyílik a System Preferences ahol egy kérdés vár minket. A kérdés az hogy csak magunknak szeretnénk telepíteni a kiegészítőt (ez az alapértelmezett) vagy a számítógép összes felhasználójának.

Egy kis prezentáció a telepítésről és a működésről.


Ha úgy gondoljuk hogy már nincs szükségünk a programra akkor egyszerűen az Applications mappából húzzuk bele a kukába a fájlt vagy jelöljük kis és nyomjunk egy billentyű kombinációt.
A System Plug-in törlés is hasonló azzal a különbséggel hogy a DockPos.prefPane fájl máshová kerül. Ha csak magunknak telepítettük akkor a /Users/a_te_felhasznalo_neved/Library/PreferencePanes mappában van. Ha mindenkinek akkor /Library/PreferencePanes mappában.

Letöltés:
Program: DockPosition.dmg (1,11 MB)
System Plug-in: DockPosition_sp.dmg (0,27 MB)

Programozás

írta: Dave | 2010. július 01. @ 14:57 | Kategória: Programozás
Programozás téren mindig van hová fejlődni. Olyan dolgok fognak ide kerülni amit én fontosnak tartok, nehezen megtalálható, érdekes és hasznos lehet másoknak is. Terv szerint Objective-C, talán sima C, Ruby, Unix-os dolgok, JavaScript de lehet lesz még más is ha közben valami hasznos nyelvbe beletanulok.