Rólam  |   RSS  |   Kapcsolat  |   Belépés

A Terminal

írta: Dave | 2010. október 11. @ 01:56 | Kategória: Programozás
A Mac OS X könnyen és egyszerűen használható kezelői felülete mögött egy UNIX operációs rendszer fut aminek a neve Darwin. A Darwin nyílt forráskódú technológiákon alapszik ilyen például a FreeBSD, Mach, Apache, GCC. A Terminal segítségével hozzáférhetünk a teljes UNIX rendszerhez. Terminal program ikon

A Terminal egy szövegalapú program, parancsokat kell beírnunk. Előfordulhat hogy egy bizonyos feladatot gyorsabb elvégezni így mint a grafikus felületből és ezzel időt spórolhatunk. De vannak olyan dolgok amiket csak a Terminal segítségével hajthatunk végre. A parancsokat tudjuk másolni és beilleszteni,
drag & drop módszerrel az ablakra húzva a fájlok és mappák helyes elérési útját megadni.

A programot az /Applications/Utilities mappában találjuk de a Spotlighttal is megtalálhatjuk, és kezdjük el gépelni a Terminal szót.

Nézzünk bele a Terminal beállításaiba amit Terminal -> Preferences menüponttal vagy a billentyűkombinációval érhetünk el.

StartupStartup beállításai
Itt beállíthatjuk hogy amikor a programunk elindul milyen ablak jelenjen meg. Ha lenyitjuk a menüt a meglévő profiljaink közül választhatunk. Továbbá megadhatjuk hogy milyen shellel induljon.

Settings
A Terminal kinézetét a Text és a Window tabon szerkeszthetjük. A betűtípust és színt, az ablak hátterét és átlátszóságát és még sok minden mást megváltoztathatunk. Egy beállítás megtartásához egy új profilt kell létrehoznunk a meglévőek közé. A profilok közül választhatunk alapértelmezettet de ha valamiért mégis egy másikra lenne szükségünk de nem akarjuk átállítani akkor a Shell - > New Window vagy New Tab menüponton belül kiválaszthatjuk a profilunkat. Terminal kinézetének beállításai
A Shell tabon beállíthatjuk hogy milyen parancs fusson le az indításkor, mi történjen ha a shell végrehajtódott és a bezárás előtt milyen esetekben kapjunk figyelmeztető üzenetet.
A Keyboard tabon a billentyűkombinációkhoz tartozó eseményeket állíthatjuk be.
Az Advanced tabon az emulációkat, a hang és vizuális jelzéseket és a karakterkódolást állíthatjuk be.

Window GroupsWindow Groups
Ha több ablakkal dolgozunk és munkánkat legközelebb is így szeretnénk folytatni elmenthetünk úgynevezett Window Groupokat. A mentésehez a Window -> Save Windows as Group menüpontot kell használnunk, a megnyitáshoz pedig Window -> Open Window Group. Ezeket a beállításokat tudjuk itt exportálni, importálni és törölni.

Encodings
Itt azokat a karakterkódolásokat állíthatjuk be amiket használni akarunk a munkánk során. Magyar ékezetes karakterek támogatásához a Central European (ISO Latin 2) kell nekünk de ez alapértelmezetten be van állítva.

Röviden és tömören ennyit érdemes tudni a Terminalról, következő alkalommal a használatáról lesz majd szó.

Kommentek

Szólj hozzá!

Emotikonok

:@
:')
:(
:D
:*
:)
:P
8-)
;-)

Speciális karakterek

[:apple:]
[:cmd:]
[:ctrl:]
[:alt:]
[:shift:]
[:L_delete:]
[:R_delete:]
[:space:]
[:tab:]
[:up:]
[:down:]
[:escape:]

Formázás

félkövér[b]félkövér[/b]
dőlt[i]dőlt[/i]
aláhúzott[u]aláhúzott[/u]
áthúzott[s]áthúzott[/s]
link[url=link]szöveg[/url]